Nuon Energie
Tunnel

Fietstunnel actie

Het opknappen van de fietstunnels is onderdeel van de landelijke Nuon-campagne. “Nuon wil graag positieve veranderingen stimuleren voor haar klanten en de maatschappij. Zo ontstond het idee om vijf fietstunnels in Nederland te transformeren van donker en eng naar licht en veilig.” Fietstunnel bij Aetsveld is de vierde fietstunnel die wij hebben gerealiseerd. Bergschenhoek, Asten-Someren en Almere hebben al een make-over gehad. Binnenkort volgt de tunnel in Utrecht.

Vierde fietstunnel klaar

Een goede oplossing vinden om de tunnel in Weesp een veiliger gevoel te geven was nog niet zo eenvoudig. De tunnel is behoorlijk lang en de muren waren niet glad. Een kunstwerk op de gestucte ondergrond schilderen was geen oplossing, omdat dit snel opnieuw zou verloederen.
Daarom is gekozen voor tegels als oplossing. Maar dankzij het idee van kunstenaar Tikoi Kuitenbrouwer en de leerlingen van het Vechtstede College gaat het niet om rechttoe rechtaan tegels, maar om tegelwerken die de tunnel een geheel eigen gezicht geven.
Onder begeleiding van Tikoi Kuitenbrouwer en lerares Irma Grotholt heeft groep Mavo 4 een workshop ‘dubbele opname-fotografie’ gevolgd binnen het vak Techniek en Design. Het resultaat daarvan zijn de bijzondere portretten die nu de tunnel sieren.

Tweede en derde fietstunnel heropend

De tunnels in Asten-Someren en Bergschenhoek hebben ook al een make-over gekregen.
De gemeente Asten, Nuon,en leerlingen van het Varendonck College hebben sinds november hard gewerkt aan de opknapbeurt van dit viaduct. De graffiti is verwijderd, het groen in de buurt is gesnoeid, en er is nieuwe verlichting geplaatst. De leerlingen uit 5 Havo en 6 VWO van het Varendonck College schilderden een kunstwerk op de pilaren van het viaduct.
In Bergschenhoek hebben de gemeente, leerlingen van de twee omliggende scholen én een bekende kunstenaar de tunnel aangepakt en er een prachtig gekleurd kunstwerk van gemaakt. 

Tunnel in Almere verandert in goed verlicht kunstwerk

De tunnel in Almere is samen met alle betrokkenen veranderd in een goed verlicht kunstwerk. Wij namen hiervoor het initiatief in het kader van de nieuwe campagne ‘Energie is de mogelijkheid om iets te veranderen’.Wij willen graag positieve veranderingen stimuleren voor al onze klanten en de maatschappij. Het opknappen van fietstunnels is het eerste project en de tunnel de Burgerspoort is de eerste aangepakte fietstunnel. In Asten-Someren is inmiddels ook de tweede aangepakt. Ondertussen zijn we ook al aan de slag met de fietstunnels in Bergschenhoek, Weesp, en Utrecht.


Engste Tunnel Top 4

1 Weesp

Weesp

2 Asten-Someren

Asten-Someren

3 Utrecht

Utrecht

4 Bergschenhoek

Bergschenhoek

Wat zijn de veranderingen per tunnel?

Wat er veranderd moet worden verschilt per tunnel. De tunnel in Weesp moest met name de verlichting van de aanrijroute worden verbeterd en was het schoonmaken van de tunnel een enorme vooruitgang. Terwijl we bij de tunnel in Asten-Someren iets moesten doen aan de begroeiing die het zicht belemmert. Maar een ding hebben alle tunnels gemeen: grauwe muren. Om een leuke, creatieve invulling aan de muren te geven, zijn we in gesprek met scholen. Want hoe leuk zou het zijn als we samen met leerlingen de tunnels gaan opfleuren? In overleg met scholen en gemeentes wordt nu per tunnel bepaald wat de leerlingen kunnen doen. Wat willen we veranderen per tunnel?

Weesp

Verlichting aanrijroute, schoonmaken, opfleuren samen met scholen.

Asten-Someren

Begroeiing, verlichting verbeteren en aanpassen naar LED, graffiti weghalen, tunnel opfleuren samen met scholen.

Utrecht

Overlast uitwerpselen duiven, verlichting verbeteren, schoonmaken, opfleuren samen met scholen.

Bergschenhoek

Diepe goten, slechte afwatering, opfleuren samen met scholen, leerlingen betrekken zodat ze deze tunnel gaan gebruiken in hun route naar school.

Almere

Verlichting, schoonmaak, verven, opfleuren.